[...] w formie szwedzkiego stołu oraz tzw. bary mleczne. W restauracjach tych zazwyczaj mamy możliwość skomponowania własnego posiłku, dzięki czemu możemy dobrać odpowiednią ilość poszczególnych składników oraz często jest podana waga porcji - co w dużym stopniu ułatwia podliczenie bilansu zarówno kalorycznego, jak i makroskładników. Wybór dania [...]
[...] ukazały się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile powinniśmy więc docelowo przyjmować białka? Obecnie wszelkie badania pokazują, że ilość protein rzędu 1,5-2g na 1kg masy ciała są ilością optymalną, aby budować masę mięśniową. Jednak, co się dzieje, gdy tych protein dostarczamy więcej? Czy tyjemy? Czy [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
Przyczynkiem do napisania tego artykułu było pytanie Czytelnika, które zacytuję poniżej: “Obecnie, ze względu na pracę i inne obciążenia rodzinne, mogę spać tylko 4-5 godzin. Jak mam trenować?” Nie zapominaj o odpowiedniej ilości białka! Staraj się, aby ten niekorzystne okres trwał jak najkrócej. A gdy się skończy, wykorzystując również efekt [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
[...] dodatni) objawy nadal nie ustępują. Dlatego też przede wszystkim obserwować swoje objawy, dobrze jest notować, po jakiej potrawie źle się czujemy, dzięki temu zawęża się nam ilość możliwych nietolerowanych pokarmów. Ponadto ważne jest znalezienie dobrego lekarza i dietetyka, który pomoże nam zbilansować dietę, tak aby była dla nas odżywcza i [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Zapewne większość z Was wie już doskonale, że jeśli planujecie poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście wprowadzić w życie plan dietetyczny, który będzie zakładał większe wydatkowanie energii, niż jej spożycie. Podsumowanie Mam nadzieję, że w tym krótkim i prostym artykule rozwiałem, choć część Waszych wątpliwości. Oczywiście, jeśli macie [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
[...] nawet przez kilka dni po zawale (jest to kinaza specyficzna dla mięśnia sercowego). Ciężki trening również powoduje uwalnianie mioglobiny do krążenia (krwi). Duża ilość mioglobiny może uszkodzić nerki, które filtrują krew. Kinaza kreatynowa (CK) - podniesienie jej stężenia może być oznaką rabdomiolizy (rozpadu mięśni szkieletowych, [...]
[...] surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki odżywcze i naturalne enzymy znajdujące się w pożywieniu. Nauka tego jednak nie popiera. Gotowanie zmniejsza ilość/wartość niektórych składników odżywczych, ale innych zwiększa. Proces ten niszczy też szkodliwe bakterie i inne niepożądane związki. Enzymy Tak, to prawda, że wysoka [...]
[...] które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z budowaniem mięśni i formy. Dziś kolejne, wręcz nieśmiertelne, pytanie... Od kiedy najlepiej przyjmować kreatynę? Zacznę [...]
[...] były porównywalne i znacznie słabiej stymulowały odczuwanie sytości do 3 godzin po posiłku, w porównaniu do spożycia białka z ryby. 50 g białka z ryby zapewniało największą ilość tryptofanu we krwi, istotnie większą niż wołowina i kurczak. Stężenia leucyny i glukozy we krwi były porównywalne we wszystkich 3 przypadkach, niezależnie co jedzono. [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
[...] owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można suszyć w [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
[...] Z badań jasno wynika, że częstotliwość posiłków nie ma znaczenia w procesie utraty tkanki tłuszczowej, wpływu na TEF (efekt termiczny pożywienia) czy na BMR. To nie ilość, a kaloryczność i jakość pożywienia ma największe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia. Jedzenie powinno być przyjemnym aspektem dbania o sylwetkę i [...]
[...] białkowych, ketogenicznych oraz innych dietach bogatych w mięso, jaja, białko serwatkowe, nabiał. Co nie oznacza, że ograniczenie tych produktów jest rozwiązaniem. Nadmierna ilość produktów zbożowych również zwiększa ryzyko zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej - ze względu na wysoką zawartość substancji antyżywieniowych, które utrudniają [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
Regeneracja jest nieodzownym elementem naszego nie tylko życia. Bez odpowiedniej regeneracji nasz organizm może doświadczać różnych zaburzeń, czasem prowadzących nawet do śmierci. Odpowiedni wypoczynek jest potrzebny tak naprawdę każdemu z nas, jednak dużo większe zapotrzebowanie na regenerację mają osoby trenujące oraz pracujące fizycznie. [...]